Onze streams werken op HTTP & HTTPS.
Ook in Google Chrome & Android werkt je stream!


radio dj mengpaneel

Op deze pagina leg ik je uit hoe je het gratis programma RadioDj koppelt aan een mengpaneel waardoor je het studio gevoel behoud alsof je met losse apparatuur draait!

Let op je moet wel kennis hebben van computers om het werkend te krijgen.

Het idee achter de mengtafel is dat je via de faders zelf het volume kan regelen zoals je microfoon(s) jingels enz.. Hierdoor kom je niet in een situatie dat je alleen een knop indrukt als je praten wil en deze weer loslaat wat niet echt het radio gevoel is.

De foto hiernaast is de studio van Sandwich waar elke werkdag tussen 12.00 – 13.00 het lunch programma sandwich gemaakt wordt.

De situatie daar is een computer met RadioDJ, 2 geluidskaarten, een Eela S440 mengtafel, microfoon met processor.

Uitgang mengtafel naar pc 2 voor de verdere audio processing (pc2 is een optie, als je geen audio processing gaat toepassen kan je ook terug

Een overzichtje van de opstelling
voordat we beginnen

Als je een interne geluidskaart gebruikt met meerdere uitgangen dan moet deze worden ingesteld als 5.1 (configuratiescherm/geluid/configureren *). Hierdoor zal de geluidskaart 3 onafhankelijke uitgangen kunnen aansturen. Wil je gaan voor beter geluid koop een externe USB geluidskaart bv de UMC-1820, die geeft 5 stereo kanalen uit en hoeft je niet op 5.1 te zetten. Ander voordeel is dat alle uitgangen gebalanceerd zijn, wat handig is als je met een professionele mengtafel (BV Eela autio) werkt.

Note:  Bij sommige geluidskaarten moet je het via de software instellen.

 

Als dit gedaan is kan je met de jack pluggen je geluidskaart op de verschillende ingangen van je mengpaneel aansluiten.

Nu is het tijd om radioDJ op te starten en ga naar naar settings en dan soundcards. Je kan nu aangeven welke uitgang je voor wat wil gebruiken. In mijn geval zitten er 2 geluidskaarten in.

rdj-settings-001Stel vervolgens alles in zoals je het hebben wil, let op main, sweeper & voicetrack moeten via dezelfde uitgang van de geluidskaart gaan!

  • Main is de hoofduitgang en alles wat in de uitzendkant van RadioDJ staat komt daar uit.
  • Monitoring is voorafluistering
  • Sweeper/vo is jingels of voiceover die door de uitzendkant (links) gedraaid worden
  • Voicetrack spreekt voor zich
  • Carts is de jingel tab
  • Aux 1 t/m x zijn de players rechts onder in RadioDJ

Als het goed is kan je nu gaan testen, vergeet niet RadioDj opnieuw op te starten om de settings door te voeren!

Als alles gelukt is en het juiste geluid op de juiste kanaal van je mengtafel binnenkomt dan heb je het meeste gedaan. Je kan nog een stap verder gaan en faderstart koppelen maar dat is weer een vak apart!

Internet op

Nu is het tijd om te bepalen hoe je het internet opgaat.
Immers het geluid komt nu je mengtafel uit en daar stopt het.

Er zijn 2 opties:

1. Mengtafel via je geluidskaart terug je computer in dan de stream op
2. Mengtafel naar een 2e computer en daar de stream op

In beide gevallen zul je met een losse encoder (of de encoder die in stereotool zit) moeten werken, die in RadioDJ Versie 1 zit kunnen we niet gebruiken. De hier gebruikte software is Altacast stream encoder standalone (Butt is ook een optie), hiermee kan je gegevens van een mp3 stream internet provider opgeven. (als je deze installeert vergeet niet de runtimes te installeren staat ook op de download site van hun).

Vervolgens wordt het geluid omgezet in een stream en gaat naar een stream server, via deze server kunnen mensen dan naar je luisteren.

Als je kiest voor een extra processing van je geluid omdat je vet wil klinken kan je gebruik maken van stereotool. Dit programma heeft een schat aan instellingen waar je vroeger een rek apparatuur voor moest neer zetten (en een hypotheek voor moest afsluiten). In stereotool zit een streamer ingebouwd die ook goed met icecast overweg kan.

windows geluiden instellen

Gedraaide platen

Omdat we met een losse encoder werken kan RadioDJ niet direct de plaat informatie doorgeven aan de stream.

Radiodj maakt wel een export van deze gegevens in een tekst file. Je vindt deze optie bij “settings, plugins, metadata export". Klik op settings, dan zie je bij “target file" waar het bestand wordt opgeslagen.

Deze info kan je inlezen in Altacast via de metadata edit knop een bestand te laten inlezen.

Of via stereotool

windows geluiden instellen

Het belangrijk om te zorgen dat je computer geen ongewenste geluiden naar je mengtafel gaat sturen. Denk dan aan geluiden uit je browser, skype, systeem geluiden enz.. Het handigst is om alles wat je hebt op te starten incl youtube omdat dit een andere bron kan gebruiken.

Klik rechts onderin je windows op het icoontje van een speaker, je krijgt daar alles wat geluid maakt te zien.

Zet alle schuiven omlaag behalve de eerste en RadioDJ (gebruik niet de mute knop! onder de schuif).

Als je meerdere geluidskaarten heb vergeet dan niet om dit ook bij de andere geluidskaart te doen (zie puldown onder apparaat).